Armaturen met een lichtsensor
Armaturen met een lichtsensor worden door ons op een stand gezet, die geschikt is voor de meeste locaties.
Spanningsschommeling
In onze armaturen gebruiken wij de IBE-12/LI instelbare lichtsensor van Klemko. De fabrikant geeft ons aan, dat, in enkele gevallen, bij spanningsschommelingen, de lichtsensor in een bepaalde stand blijft staan, waardoor hij niet functioneert. Deze storing kan opgelost worden door de armatuur, gedurende een minuut spanningsloos te maken. Deze doen zich in de meeste gevallen voor in de bouwfase. Daarom is het raadzaam om deze armaturen pas aan het eind van het bouwproces aan te sluiten. Overigens kan een spanningspiek / kortsluiting ertoe leiden, dat het interne relais (op de langere termijn) niet meer functioneert. Ook deze storingsoorzaak doet zich doorgaans voor in de bouwfase.
Instellen
De instelling van de gevoeligheid is als volgt: Op de rand van de instelschroef zit een afgeplat gedeelte. Dat is uw richtpunt v.w.b. de instelling. Draait u de instelschroef naar links, naar het maantje, dan schakelt de lichtsensor de armatuur later in. Draait u de instelschroef naar rechts, naar het zonnetje, dan schakelt de lichtsensor de armatuur eerder in. De instelschroef draait heel soepel, dus als u weerstand voelt, is hij aan het einde van de instelstand gekomen. Zodra het kleine rode LEDje gaat branden, dan zal na 1 minuut de lichtbron moeten gaan branden. Als het rode LEDje uit is, dan schakelt de lichtbron na 1 minuut uit.
Het sensoroogje, dat de lichtintensiteit detecteert, moet niet naar de zon gericht zijn. Bomen, struiken en andere obstakels kunnen de armatuur eerder doen inschakelen en later doen uitschakelen. Ook de tijd van het jaar is hier van invloed op.
Lichtbron gaat om de minuut aan en uit
Op sommige zeer reflecterende, dus lichte, ondergronden of bij plaatsing in de onmiddelijke nabijheid van lichtere elementen, zoals witte kozijnen, kan het zijn dat de sensor minder gevoelig afgesteld moet worden. Dit betekent dat de instelschroef op de lichtsensorunit meer naar rechts gedraaid moet worden. Een dergelijke gevoeligheid voor licht kenmerkt zich door het om de minuut aan en uit gaan van de lichtbron. Soms gebeurt dit ook kort als het gaat schemeren, maar dat stopt zodra het echt donker is geworden. Het veelvuldig aan en uitgaan van de lamp, dus veel schakelmomenten, komt niet ten goede van de levensduur van de elektronica (voorschakelapparaat / driver, lichtsensorunit) en de lichtbron.
Lichtbron gaat niet uit of blijft erg lang branden.
Indien de lamp constant of zeer langdurig aan blijft, kan het zijn dat de instelling dusdanig is of dat de armatuur op een dusdanig donkere locatie hangt, dat de sensor permanent of reeds zeer vroegtijdig donker detecteert en resp. aan blijft of vroegtijdig aan gaat. Dan moet de instelschroef op de lichtsensorunit meer naar links gedraaid worden. Bij armaturen waar het sensoroogje door een demontabele rand 'kijkt', zoals bij de Topazio T1, de Topazio T2 en de Perla P1, moet u goed in de gaten houden of u de rand op de juiste wijze monteert, met gat in de rand daar waar het sensoroogje ook zit. Controleer ook of u het oogje goed ziet zitten door het gat in de rand heen.
Kortom
Voor specifieke situaties vergt dit dus een betere fine-tuning. Experimenteer door de instelschroef, afhankelijk van de hierboven geschetste situaties, met kleine stapjes meer naar rechts of naar links te draaien. Tussen elke nieuwe instelling zit een adaptie tijd van de elektronica van circa 1 minuut. Ook als u de werking wilt uittesten, door bv. het oogje met een niet lichtdoorlatende doek of uw mouw af te dekken, dan is de reactietijd ook circa 1 minuut.
Tip
Heb geduld. Als u 1 minuut moet wachten kan dat voor uw gevoel erg lang zijn.
Vervanging
De lichtsensoren zijn vervangbaar en kunnen door iedere elektrotechnisch installateur geleverd worden. Zakelijke afnemers kunnen deze ook via ons aanschaffen.
Onderstaand een chat weergave:
Bart / De Meern [2:21 PM]
Wij hebben sinds kort een Topazio buitenlamp met lichtsensor. Na het instellen van de lichtsensor gaat na het inschakelen 's avonds de lamp steeds aan en uit. Dit met een interval van enige minuten. Doet denken aan een slecht contact of zo.
Peter [2:21 PM]
Als de lamp circa om de minuut aan en uit gaat dan gaat hij op zijn eigen licht aan en uit of er is een andere lichtbron in de buurt. Het kan ook zijn dat de armatuur op een lichte ondergrond is gemonteerd of het lichtoogje bij een licht element zoals een raam of deurkozijn gemonteeerd zit.
Waarschijnlijk heeft u de instelling naar links gedraaid. Dan wordt hij dus gevoeliger.
Bart / De Meern [2:22 PM]
Dat laatste klopt inderdaad. Ik vermoed dat het armatuur zichzelf al dan niet door reflectie uit- en inschakelt. Bij het iets terugdraaien van de instelling verdwijnt dit effect. Ik zal dan nog wat experimenteren met de instelling.
Bedankt voor je reactie!
Peter [2:23 PM]
Inderdaad.
Bart / De Meern [2:23 PM]
Met vriendelijke groet,
Bart Lips.
Peter [2:23 PM]
Fijne dag verder!