Omzetgroei in het verschiet voor installatiebedrijven in 2015


herstelDen Haag - Met name elektrotechnische installatiebedrijven zullen de komende jaren weer een omzetgroei laten zien. Maar ook de werktuigkundige installatiebedrijven zullen zich herstellen.

Dat concludeert Rabobank in haar meeste recente brancheonderzoek ‘Rabobank Cijfers & Trends’. De bank verwacht een omzetgroei van 2 à 2,5 procent in 2015. In de jaren erna wellicht iets beter. “Na een periode van forse krimp, met ongeveer 35% vanaf 2009,” zo schrijft de Rabobank, “ziet de installatiebranche in 2014 stabilisatie van de omzet en voor het komende jaar overall een neutraal tot licht positief sentiment.”

Wat herstelt zich?
Renovatie en onderhoud in de utiliteitsbouw lijkt zich licht te herstellen (+1,5%). Verder wordt in 2015 vooral herstel van de woningnieuwbouw verwacht. In de industrie en infra liggen de kansen in de toenemende installatiequote en complexiteit van het werk. “En ook in de deelsectoren energie, duurzaamheid en domotica liggen groeikansen in het verschiet.”

Nieuwe businessmodellen
Volgens de bank kunnen installatiebedrijven hun brutomarge verbeteren door zich als ‘system integrator’ ofwel totaalaanbieder in de markt te zetten. “Ze zijn dan inzetbaar van advies en ontwerp tot beheer en langdurige onderhoudscontracten.” Verder ziet de bank kansen in nieuwe businessmodellen, waarbij bijvoorbeeld betaald wordt in een verbruikvergoeding per eenheid, zoals tijd, energie of licht.

(Bron: Cobouw)

Welkom op de site van Multilicht.

Voorheen bekend als Multicare of ESAL.



klik hier om naar onze vernieuwde site www.multilicht.eu te gaan.

multilicht multicare esal