Verhagen op NOS: Laag-btw moet behouden

Bron: www.bouwendnederland.nl


De bouwsector wil dat alle verbouwingen en renovaties aan woningen permanent onder het lage btw-tarief van 6 procent vallen. Tot 1 juli geldt een tijdelijke verlaging van de btw van 21 naar 6 procent.

Bouwend Nederland wil dat het kabinet het lage tarief handhaaft, en zo de bouwsector een steun in de rug geeft.

Voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland: "de tijdelijke verlaging heeft ervoor gezorgd dat 8000 banen in de bouw behouden zijn gebleven. Als we alle sectoren die samenhangen met de bouw daarbij rekenen komen we uit op een veelvoud van dat aantal banen. Het gevaar dreigt nu dat we dat weer kwijtraken als de verlaging wordt stopgezet."

Crisismaatregel
In maart 2013 besloot het kabinet de btw op arbeidskosten voor verbouwingen en tuinonderhoud tijdelijk te verlagen van 21 naar 6 procent. Dat moest particulieren stimuleren hun woning te laten opknappen of verbouwen.

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) schat in dat in 2013 400 miljoen euro extra omzet werd gedraaid door bouw- en klusbedrijven. Vorig jaar zette bouwbedrijven 480 miljoen euro meer om.
Voor dit jaar becijfert het EIB de extra omzet op 280 miljoen euro, maar daarbij gaat het instituut uit van een half jaar omdat de regeling stopt per 1 juli. Het EIB schat dat volgend jaar bouwbedrijven minder omzetten vanwege het wegvallen van de regeling.

Duurzaam en aardbevingbestendig
Verhagen ziet meer voordelen van het lage btw-tarief: "bestaande woningen worden door consumenten nu makkelijker energiezuiniger en duurzamer gemaakt. Mensen nemen de isolatie en de LED-verlichting mee in de grote verbouwing." Ook wijst Verhagen erop dat in Groningen veel woningen aardbeving bestendig gemaakt worden. "Ook dat soort aanpassingen valt straks niet meer onder de goedkopere regeling als de het kabinet vasthoudt aan het besluit het btw-tarief weer te verhogen".

Politiek
Het ministerie van Financiën is niet van plan om de tijdelijke maatregel te verlengen. Het ministerie benadrukt dat voor schilderen, stukadoren en het isoleren van woningen het lage btw-tarief wel blijft bestaan.

Een motie van SP en CDA om het gunstige btw-tarief voor de bouw te behouden, haalde het vorige maand niet. De hele oppositie was voor, maar regeringspartijen PvdA en VVD stemden tegen.

Het hele NOS-item terugkijken kan hier: http://nos.nl/artikel/2036352-bouw-wil-blijvend-laag-btw-tarief.html

Welkom op de site van Multilicht.

Voorheen bekend als Multicare of ESAL.



klik hier om naar onze vernieuwde site www.multilicht.eu te gaan.

multilicht multicare esal