Noodverlichting
Door middel van noodverlichtingsarmaturen is de bezoeker in staat om op een veilige manier een pand te verlaten bij stroomuitval of bij brand. Er zijn twee soorten noodverlichting. Centrale en decentrale noodverlichting.
Centrale noodverlichting:
Vanuit één centrale voedingseenheid worden meerdere armaturen gevoed. In de centrale voedingseenheid zit de batterij en de laadeenheid van de batterij. In de armaturen zit enkel een voorschakelapparaat of een driver. De CVE kan 230V leveern of 24V. Een CVE is kwetsbaarder doordat bij uitval van de CVE geen van de hierop aangesloten armaturen branden. Ook moet de bekabeling brandwerend zijn.
Decentrale noodverlichting
Elk armatuur heeft een eigen batterij en laadeenheid. Dit systeem is minder kwetsbaar.
Testen
Elk noodverlichtingssysteem moet minimaal 1 keer per jaar getest worden op de duur dat de armatuur functioneert op de batterij. In Nederland is dit minimaal 1 uur. Op sommige locaties kan dit wtee uur zijn, zoals ziekenhuizen. Deze test kan handmatig gedaan worden, door de armatuur spanningsloos te maken of via een Automatische Zelftest. Bij deze laatste wordt de elektronica en de lichtbron op geregelde getest op de functionaliteit en 1 keer per jaar volledig getest.
Vervanging batterijen
De batterijen moeten na 4 jaar vervangen worden. In zeer warme omgevingen kan dit zelfs nog korter zijn.
Omgeving
De omgeving van een armatuur is erg belangrijk. Hogere temperaturen en storingen/calamiteiten in het voedingsnet zijn funest voor elektronica en batterijen.
Onze noodverlichtingsarmaturen:
Bulkhead: http://www.multicare.eu/72-bulkhead-sqd
Inlux: http://www.multicare.eu/75-inlux
Pavox: http://www.multicare.eu/130-pavox
Signlux: http://www.multicare.eu/85-signlux-1l
Taurus: http://www.multicare.eu/89-taurus-rdd